zondag 9 september 2012

Open Monumentendag 2012

Vandaag (en gisteren trouwens ook) was het weer open monumenten dag. Voor de verandering waren we dit keer eens van tevoren op de hoogte, en in plaats van het gebruikelijke gemopper over wat we allemaal hadden kunnen zien, stonden we vanmorgen netjes om kwart voor 12 voor het toegangshek van de Meelfabriek.

Een oud en vervallen pand midden in Leiden, waarvan we al jaren tegen elkaar zeggen dat we daar graag eens binnen zouden willen kijken om foto's te maken. Gelukkig was manlief goed voorbereid, en droegen we beide het 'juiste schoeisel'. Dus waar er verschillende mensen met slippertjes weer weggestuurd werden, mochten wij doorlopen en bleken we meteen met de eerste rondleiding mee te kunnen!

Hieronder een kleine foto impressie van de rondleiding:Hoe hoger we kwamen hoe meer graffiti...En toen volgde de 'beloning' aldus een van de medewerkers: 
een spectaculair uitzicht over de stad vanaf het dak, wow!!!


Tja, en als alles pas begint om 12:00 uur ben je dus precies met lunchtijd in de stad... En dan ga je natuurlijk wel wat eten op een terrasje aan het water! Ik bedoel, het is toch zonde van je tijd om helemaal terug naar huis te fietsen, als er nog zoveel anders te bezichtigen valt...Na de Meelfabriek en de lunch volgde een drukkerij, waar je zelf een setje bierviltjes mocht laten drukken. Hieronder zie je de mal, die binnen een minuut van vloeibaar lood werd gemaakt op een behoorlijk indrukwekkende machine.Met de mal ging je naar een andere medewerker die jou malletje op een andere machine bevestigde waarmee hij een setje viltjes voor je drukte. Ook de loden mal mochten we houden, een leuk aandenken.Hierna hebben we eigenlijk geen foto's meer gemaakt, maar we hebben ook nog een steenhouwerij en een smederij bezocht, bij het academiegebouw van de Universiteit van Leiden was het inmiddels te druk en zijn we vertrokken, net als bij het stadhuis waar we net een rondleiding misten. Toen maar een lekker ijsje gaan eten, waarna we naar huis vertrokken zijn. Na ruim 4 uur door de stad fietsen en lopen was het wel weer genoeg geweest in die hitte. 

Het was in elk geval een erg leuke en interessante dag, een mooie besteding van wat waarschijnlijk de laatste zomerdag van dit jaar is geweest... Fijn weekend allemaal!

Laura

1 opmerking:

  1. Leuk! Ik heb ook altijd al eens in die meelfabriek willen kijken, bedankt voor de foto's!
    Groetjes Elma

    BeantwoordenVerwijderen